top of page
Search
Writer's picturePatricija Šimić

Zašto bi u dječjoj sobi trebalo osigurati mjesto za fitness kutak?



Redovito vježbanje značajno smanjuje rizik od bolesti poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Čini nas jačima i povećava razinu energije. Tjelovježba poboljšava i mentalno zdravlje povećanjem razine serotonina u mozgu, smanjuje stres i povećava samopouzdanja.



Djeca u dobi od 3-5 godina iznimno su fizički aktivna tijekom dana (to se odnosi na više od 90% djece tog uzrasta) što je odlično.

U dobi od 6 godina već otkrivaju čari igraćih konzola, mobitela... te im se fizička aktivnost rapidno smanjuje iako se čini da nikada nemaju mira.

Od trenutka polaska u školu pa do 17 godina djeca bi trebala imati minimalno 60 minuta konkretne fizičke aktivnosti kojoj svrha neće biti samo aktivnost radi aktivnosti nego aktivnost koja će razvijati motoričke sposobnosti (što različitije po mogućnosti), koordinaciju, agilnost... Usađivanje takve rutine kod djece u ranoj školskoj dobi povećava vjerojatnost da će im fizička aktivnost (vježbanje) biti prioritet i kada odrastu.


Super je kada možete izaći van i vježbati sa svojom djecom, ali to je teže kada zavladaju kišovita jesen (koja nam je stigla) i zima. Djeca postaju puno manje fizički aktivna kada ne mogu jednostavno izaći van i igrati se.

Jedan od pokazatelja da je to tako bila nam je i 2020. godina kada smo bili prisiljeni na društvenu distancu kako bismo spriječili širenje Covid-19, mnoge škole bile su zatvorene, a sportske aktivnosti su u potpunosti obustavljene... Djeca su izgubila mnoge svoje uobičajene načine i prilike za redovitu fizičku aktivnost što je urodilo povećanjem broja djece s prekomjernom težinom kao i brojnim mentalnim problemima (fizička aktivnost je itekako potrebna za prevenciju i mentalnih problema).


Zato djeci možemo pomoći u nastojanjima da im fizička aktivnost postane redovita aktivnost koja će im biti dostupna u svakom trenutku u njihovom carstvu (svakom djetetu je njegova soba njegovo pravo malo carstvo) integracijom kućne "teretane" izrađene za njih.

Dječja kućna "teretana" - da, da... dobro je da taj kutak zovete teretanom, jer ćete tako djeci potaknuti želju za vježbanjem u njihovoj sobnoj "teretani"i učiniti da se osjećaju odraslo.


Pogotovo bi dječja sobna "teretana" bila dobra investicija ukoliko dijete ima skoliotično držanje ili skoliozu, jer je onda svakodnevno vježbanje doslovno obavezno.

Sve to vrijedi i za djecu koja možda nemaju nikakvih problema sa posturom.


ŠTO BI TREBALA SADRŽAVATI DJEČJA SOBNA "TERETANA"?


Sve naravno ovisi o kvadraturi dječje sobe i financijskoj konstrukciji, ali idealno bi bilo da se u tom fitness kutku nađu:

1) Švedske ljestve (znate li da ih možete naručiti u svim mogućim bojama i dimenzijama, kombinacijama boja, najmodernijim nijansama, nijansama koje dizajnerski odgovaraju interijeru djetetove sobe...)



2) Zid za penjanje - drveni zid sa čvrstim gripovima, koji mora biti dimenzijama prilagođen zidu na koji će biti montiran. Zid za penjanje ne treba biti ogroman niti širok. On može biti i manjih dimenzija, a da služi svrsi (ovdje možete pogledati zid za penjanje koji je integriran kao dio švedskih ljestava)


3) Strunjača - obavezan rekvizit za sobnu dječju "teretanu" i to ne samo kao podloga za vježbanje već kao osiguranje od mogućeg pada. Naša preporuka su strunjače debljine od 8 - 10 cm.

Strunjače također mogu dizajnerski odgovarati uređenju sobe kako bojama tako i materijalima iako je uvijek najbolje da strunjača bude kožna kako bi se mogla lako čistiti i povremeno dezinficirati bez skidanja navlake.


4) Razni jastuci valjkastih, trokutastih ili četvrtastih oblika željenih dimenzija i boja



Josip Šimić, Cushy Design

12 views0 comments

留言


bottom of page